Project Description

Openlucht Theater Hulst

Het ontwerp voor de ideeën-prijsvraag Openlucht Theater Keldermanspoort in Hulst is gebaseerd op de bestaande situatie, aangevuld met stedenbouwkundige en architectonische elementen. De ingreep is driedelig:

  • Herstel van de monumentale poort met als referentie de “Bollewerckpoort”
  • Aanvulling met een paviljoen
  • Enkele stedenbouwkundige ingrepen ter versterking van de openbare ruimte.

De Keldermanspoort is een rijksmonument. Met een stalen frameconstructie die de vorm van het monument volgt, wordt de oorspronkelijke hoogte gerealiseerd. De stalen constructie, uitgevoerd in een bronzen kleur, fungeert als ruggenwervel bovenop het monument. Door de constructie in te pakken met gehard glas ontstaat er een moderne invulling van het reconstructie-idee van de “Bollewerckpoort”. De ruggenwervel krijgt bevestigingsringen voor het witte spandak dat met musketonhaken bevestigd kan worden aan de Keldermanspoort. Door op maaiveldniveau een houten podiumvloer te realiseren is het monument geschikt voor muziekuitvoeringen, dans, kleinkunst, toneel- en filmvoorstellingen. Het glas op het monument en rondom het staal creëert transparantie en afdichting.

Om het openluchttheater volledig tot zijn recht te laten komen is er gekozen voor twee gelijkwaardige massa’s met een knik. Het betreft een paviljoen met publieke voorzieningen en een tribune met technische voorzieningen voor het podium. Gezamenlijk markeren de twee massa’s de as naar het centrum. Het paviljoen van glas en cortenstaal is bewust over de as geplaatst. Het vormt één geheel met de buitenruimte. Cortenstaal is ingezet als plaatmateriaal, als geperforeerde sierstuk (logo Hulst) met verlichting en als bindend kleurenpallet door het plan heen. De tribune bij de Keldermanspoort refereert aan de trappartij van “De Nieuwe Bierkaai”, een gebied dat aan het centrum van de stad Hulst grenst.

De verbreding in het straatprofiel zorgt voor een aantrekkelijke buitenruimte die een mooie entree vormt voor de Keldermanspoort. Het maakt de Keldermanspoort beter zichtbaar vanuit de Overdamstraat en de Minderbroedersstraat. De verbreding heeft grote invloed op de ontwikkeling van het havengebied. De haven krijgt een nieuw perspectief door middel van een groene helling met een ruim pad tot aan het water waar houten vlonders het pad voltooien. Het ontwerp accentueert het water, maar ook de hoogte van het gebied. De helling biedt de gelegenheid om te picknicken en om als rustplek te gebruiken. Ook kunnen de helling en de houten vlonders ingezet worden bij activiteiten in de haven.

locatie
Hulst

cliënt
Gemeente Hulst

ontwerp
Gabriel Peña & Ludo van de Walle

bouwer
N.v.t.

status
Prijsvraag augustus 2013