Project Description

Tuin Rotterdam

Buro Ludo heeft zijn expertise als tuinarchitect ingezet voor deze Rotterdamse tuin en heeft een nieuw ontwerp bedacht.

Het voormalig Kralings museum aan de Hoflaan in Rotterdam is getransformeerd tot drie appartementen. Bij de woning op straatniveau behoort een riante tuin. De opdrachtgever had geen specifieke wensen voor het tuinontwerp.

De bestaande tuin was één grote wildernis aan beplanting. In de chaos vielen de twee grote monumentale beukenbomen meteen op. Ook de rhododendron is een echte blikvanger.

Het perceel heeft drie bijzondere aspecten gekregen: een terras met een zichtas vanuit de woonkamer diep de tuin in, een zichttuin en een zithoek.

Buro Ludo heeft een terras gecreëerd aan de gevelzijde van de achtertuin. Hier vandaan loopt een pad tot achter in de tuin. Dit geeft lengte aan de tuin. Dit pad is ook te zien vanuit de woonkamer.

De zichttuin is ontstaan, doordat dit gedeelte van de tuin weinig privacy biedt. Het stuk grond is goed zichtbaar vanuit de woningen op de andere verdiepingen. Het is een hof geworden, dat vooral aantrekkelijk is om te aanschouwen vanuit de woonkamer en keuken. De tuin bestaat uit vaste planten borders en grasstroken. Een pad zorgt voor bereikbaarheid.

Achter de zichttuin is een tweede terras gecreëerd met een verhoogde zithoek. Door het dwars plaatsen van een haag en het plaatsen van leibomen, heeft dit terras vanaf het voorjaar en gedurende zomer veel privacy.

De grote beuken en rhododendron zijn blijven staan en zorgen voor een prachtige groene achterwand van de tuin.

De padenstructuur tussen de perken zorgt voor een goede routing, die uitnodigt om door de tuin te wandelen.

locatie
Rotterdam

cliënt
Particulier

ontwerp
Ludo van de Walle

Realisatie
M.Verhoeven Hoveniersbedrijf

status
Gerealiseerd – februari 2014