Project Description

Tuin Gilze

De tuin in Gilze is ontstaan naar aanleiding van een tuinontwerp van Buro Ludo.

De tuin behoort tot een historisch woonhuis in het centrum van Gilze. Achter op de kavel staat een voormalig modern bedrijfspand, dat tegenwoordig dienst doet als luxe tuinhuis. Het perceel is grotendeels omsloten door bebouwing.

De opdrachtgever wenste een tuin die aansluit bij het historische woonhuis en tevens bij het moderne tuinhuis.

Het tuinontwerp bestaat uit twee delen en kenmerkt zich door de strakke lijnvoering en de grote diversiteit aan materialen en beplanting. Buro Ludo heeft gekozen voor grote betontegels van een meter bij een meter, deze zorgen voor verbinding tussen het oude en nieuwe deel van de tuin.

Het deel dat aansluit op het historische pand heeft de oude waterput behouden. Hier is gekozen voor een waalformaat roodgebakken klinker. Deze past qua stijl goed bij het authentieke pand.

Het stuk tuin dat aansluit bij het moderne tuinhuis, heeft een vlonder met een jacuzzi en een moderne tuinmuur met waterelementen. Deze elementen zijn mooi zichtbaar vanuit het tuinhuis. De beplanting bestaat uit siergrassen en verschillende soorten bamboe.

Door twee paden, die als rechte lijnen door de tuin lopen, worden het voorste en achterste deel van het perceel met elkaar verbonden. Ook de elementen van cortenstaal zijn in beide delen zichtbaar. De magnolia staat centraal en is zichtbaar vanuit de hele tuin.

locatie
Gilze

cliënt
Particulier

ontwerp
Ludo van de Walle

hovenier
Hoveniersbedrijf Timmermans B.V.

status
Gerealiseerd – september 2014